Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sundhedsvæsen

Ældres sundhed og særlige behov i sundhedsvæsenet

Stop brugerbetalingen

Der må ikke ske øget brugerbetaling, når behandlingen flyttes ud i det nære sundhedsvæsen

En kommende sundhedsreform skal rette op på urimeligheden i at ældre bliver afkrævet betaling, når behandling og pleje flyttes fra sygehuset ud i den nære sundhedsvæsen.

I dag bliver ældre, svækkede patienter ofte udskrevet fra sygehus med behov for fortsat pleje og behandling i kommunen. Omvendt får nogle ældre patienter også behandling i kommunen for at forebygge en indlæggelse på sygehuset.
 
Så længe kvaliteten i det nære sundhedsvæsen er i orden, giver det god mening at undgå indlæggelse – både for samfundet og den enkelte ældre.

Men denne nye struktur og omstilling i sundhedsvæsenet skaber øget brugerbetaling.

Især for de ældre, der anses for raske til sygehuset og for syge til eget hjem.

Ældre Sagen ser det som helt urimeligt, at ældre står med faktura for mad og kørsel – og potentielt medicin – når behandling og pleje flyttes fra sygehus til det nære sundhedsvæsen.

Brugerbetaling sluses ind ad bagdøren 

Ældre patienter kan modtage behandling og pleje efter både sundhedsloven og serviceloven. Men forskellen kan være brugerbetaling.

I 2019 blev der indført nye regler for hjemmesygepleje, der sikrer, at man ikke skal betale for kost, linned, vasketøj og lignende under ophold på akutpladser (oprettet under sundhedsloven). Der er dog ingen krav til kommuner om at have akutpladser. 

Det er dog fortsat muligt for kommuner at tage betaling for kost, linned og vasketøj, hvis man får pleje og behandling af kommunens sygepleje eller akutteam under ophold på en midlertidig plads (oprettet under serviceloven).

Derfor risikerer svækkede ældre patienter at stå med regningen for nødvendige ophold i det nære sundhedsvæsen. 

Læs også: Få overblik og brug dine muligheder ved sygdom

Stor ekstra udgift

En patient med en uges ophold på en midlertidig plads kan ende med at betale omkring 1000 kr. for opholdet. Et lignende ophold med samme sundhedsfaglige behandling og pleje er gratis, hvis det foregår på en akutplads. 

Udover kost, linned og vasketøj risikerer patienten selv at skulle betale fx hygiejne-og/eller rengøringsartikler, kørsel til og fra pladsen og medicin. Samtidigt skal der fortsat betales husleje og faste udgifter for patientens private bolig. 

Brugerbetaling for kørsel og medicin kan forekomme uanset, om patienten er på en plads under sundhedslov eller servicelov. 

Brugerbetaling giver ulighed i sundhed

 Brugerbetaling har særligt store konsekvenser for ældre med få økonomiske ressourcer, da denne gruppe både har højere sandsynlighed for at have flere samtidige sygdomme og for at have et højt forbrug af sundheds-og plejeydelser i forhold til ældre med flere økonomiske ressourcer.

Det skaber mere ulighed i sundhed – helt urimeligt.
 
Brugerbetaling for patienter på midlertidige pladser skal stoppes – især for patienter, der under døgnophold modtager pleje og behandling fra kommunens akutfunktion og/eller sygepleje.

Patientrettighederne skal følge patienten, uanset om man modtager behandling og pleje på sygehus eller på en kommunal plads.

 

Ældre Sagen foreslår: Der må ikke ske øget brugerbetaling for patienter, når man skal have nødvendig pleje og behandling – uanset hvor ens sengeplads er. 
  • Gratis kost, linned og vasketøj for patienter uanset, om ophold er på akutplads under sundhedslov eller på midlertidig plads under servicelov. 
  • Gratis medicin til patientens aktuelle behandling. 
  • Befordring og befordringsgodtgørelse til og fra kommunale midlertidige pladser og akutpladser. 

Læs synspunkt 'Samarbejde på tværs af sektorer er nødvendigt'

Sidst opdateret 08.05.2024